Dersom noen krenker dine rettigheter, er det viktig å reagere raskt. Immaterielle verdier som varemerker, patenter og design handler ikke bare om beskyttelse – de kan også brukes aktivt for å styrke konkurransekraften og skape nye muligheter for vekst. Ved å utnytte dine IP-rettigheter strategisk, kan du sikre både verdiskaping og økt markedsposisjon.
Mistenker du at konkurrenter har gjort inngrep i dine registrerte varemerker eller patenter? Handel med kopiprodukter er i dag verdens største kriminelle industri, og selskaper i alle bransjer risikerer å bli rammet. Slike inngrep kan svekke både merkevaren og konkurransekraften din dersom de ikke håndteres raskt og effektivt.
Samtidig er det viktig å huske at ikke alle kopiforsøk er bevisste eller ondsinnede. Noen aktører kan operere i god tro eller være uvitende om dine rettigheter. I begge tilfeller gir registrerte varemerker og meddelte patenter deg sterke forhandlingskort – både for å stanse ulovlig kopiering og for å vurdere nye samarbeidsmuligheter som kan skape verdi for din bedrift.
Hva er varemerkeinngrep og patentinngrep?
Dersom noen bringer etterligninger av dine registrerte varemerker eller patenter ut i markedet, krenker de dine rettigheter. Dette kalles varemerkeinngrep eller patentinngrep.
Det er viktig å reagere raskt hvis du oppdager et inngrep. En IP-rådgiver kan hjelpe deg med å vurdere situasjonen. Sammen kan dere avgjøre om og hvordan motparten bør kontaktes. Målet kan være å opplyse om forholdet eller legge en strategi for videre forhandlinger. Fører ikke dette frem, kan saken bringes inn for retten. De som krenker dine rettigheter, risikerer å bli dømt. Det kan gi deg krav på økonomisk kompensasjon og pålegg om å stanse inngrepet.
Et inngrep oppleves gjerne som en trussel for virksomheten, men det kan også være en mulighet. For eksempel kan de som kopierer dine patenter, utilsiktet være interesserte i en lisensavtale. Dette kan gi virksomheten inntekter, samtidig som du kan ta nye markedsandeler via en ny partner.
Hvorfor er det viktig å oppdage inngrep?
Dersom det foregår et patent- eller varemerkeinngrep du ikke er klar over eller ikke håndterer, risikerer bedriften din å tape omsetning og markedsandeler. Immaterielle verdier bedriften har brukt tid og ressurser på å utvikle, har dermed liten til ingen verdi for selskapet.
Overvåking av markedet er en forutsetning for aktiv bruk av IP-rettigheter. Verdien av IP øker når bedriften bruker rettighetene, og skaper en bedre utnyttelse av vernet det representerer. Når konkurrenter vet at du aktivt forvalter IP-rettighetene, hever du også terskelen for å etterligne eller kopiere bedriftens innovasjon.
Overvåking kan være utfordrende, men noen enkle råd er å følge konkurrentene på internett og sette opp et Google-søk. Gjør også jevnlige undersøkelser av konkurrentene på Patentstyrets nettsider. Har man en omfattende IP-portefølje, vil det lønne seg å kontakte profesjonelle aktører som kan overvåke markedet for deg.
Hva gjør du hvis noen krenker dine IP-rettigheter?
Hvordan du håndterer inngrep avhenger av hvilken rettighet som er krenket. Start med å samle bevis. Dette med tanke på forhandlinger eller rettslige forfølginger som kan komme.
Patentinngrep kan ofte være kompliserte, og det kan lønne seg å samarbeide med en profesjonell aktør med juridisk og teknisk kompetanse for å avgjøre om dette er et inngrep som bør forfølges. Fageksperter forstår både teknologien og bransjen dere jobber i, og kan gi råd om hvordan man bør håndtere saken. Mistenker du at ett eller flere patenter er krenket, vil en inngrepsanalyse vise om krenkelsen(e) faller inn under patentets beskyttelse – og hvordan man bør håndtere det.
Ved varemerkeinngrep bør du først gå i forhandlinger med motparten. Om det ikke fører frem trenger du en rettighetsavklaring som sendes som en protest, klage eller innsigelse til Patentstyret. I tillegg bør man sende et brev til motparten hvor du ber om en stans av bruken (såkalt «cease and desist»-brev) Dersom man ikke er enig i avgjørelsen til Patentstyret, kan man klage videre til Klagenemda for industrielle rettigheter (KFIR).
Onsagers fageksperter kan gi gode råd eller støtte dere i gjennomføringen av alle disse elementene, samt i oppfølging og forhandlinger med motpart eller eventuelt rettslige prosesser.
Første gang publisert 19/10-2017
Oppdatert 21/5-2025